COMPARTIM CONVERSES! Projecte en xarxa per a la dinamització del català i la cohesió social des de l’Aula d’Acollida de l’IES El Cairat i l’IES El Castell d’Esparreguera
Modalitat/Àrea: Llengua
Nivell educatiu: Ensenyament Secundari Obligatori
Centre: IES El Castell d’Esparreguera, IES El Cairat d’Esparreguera i l’àmbit social d’Esparreguera.
Contacte:

Judit Núñez i Cerdán. Marc Piera i Pallàs. Anna Salla i Ardèvol.

 

Enllaç:

vídeo (Document PPT)

Objectius
 • Dinamitzar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit dels adolescents.
 • Millorar la cohesió social de l’alumnat dels IES.
 • Desenvolupar capacitats o possibilitats d’actuar per comunicar-se i relacionar-se d’una manera eficaç i activa amb els altres per integrar-se satisfactòriament en la societat.
 • Provocar, mitjançant les converses, l’intercanvi d’experiències, de cultura i vivències, de manera que sigui un enriquiment personal per a tothom.
 • Promoure i reforçar els sentiments d’empatia, solidaritat, gratuïtat i amistat amb què arriben al projecte, tant els aprenents i aprenentes, com els voluntaris i voluntàries.
 • Afavorir la creació d’espais d’interacció comunicativa que fomentin el pensament de perspectiva.
 • Participar en la vida social fent amics i amigues d’aquí.
 • Fer del català la seva llengua d’aprenentatge, de coneixement i d’ús social.
 
Descripció
 • Formació de parelles de conversa en català entre alumnat d’incorporació tardana que desitja aprendre la llengua i fer amics del país d’acollida i l’alumnat catalanoparlant voluntari dins de l’institut, en horari escolar, a l’hora de l’esbarjo, i fora mitjançant un projecte en xarxa entre els dos IES i el Servei Local d’Esparreguera (del Consorci per a la Normalització Lingüística).
 • S’ha ofert el projecte a tot l’alumnat dels IES (12-18 anys): alumnat d’incorporació tardana, com a aprenents i aprenentes, i alumnat catalanoparlant, com a voluntaris i voluntàries a dins del centre escolar. En el cas del projecte fora de l’institut, s’ha adreçat als nois i noies que tenen entre 16 i 18 anys.
Comentari
 • El projecte ha comptat amb el suport de les regidories d’Educació i de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera i del Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller, amb seu a Molins de Rei. Hi ha una ponència redactada a disposició d’aquelles persones que estiguin interessades a aprofundir en el projecte. Ens agradaria tenir coneixement de tots aquells instituts que vulguin posar en pràctica aquest projecte, per tal de poder establir una comunicació i crear, així, una Xarxa d’IES per la Llengua amb l’objectiu de continuar treballant en xarxa i posar en comú les experiències que es duguin a terme al nostre país (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.).

 

Share